Η προέλευση του Wing Chun Kung Fu μπορεί να βρεθεί στην ταραγμένη, καταπιεστική δυναστεία των Τσινγκ πάνω από 350 χρόνια πριν. Ήταν μια εποχή που το 90% της κινεζικής φυλής, οι Hons, διοικούνταν από τη μειοψηφία, το 10%, τους Manchus. Οι Manchus επέβαλαν πολλούς άδικους νόμους σχετικά με τους Hons. Οι ευκαιρίες για δουλειές για τους Hons ήταν επίσης περιορισμένες. Ήταν σε θέση να ασκούν τα καθήκοντά τους στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν ψηλότερα από κάποια αξιώματα. Βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις είχαν επιβληθεί στην χώρα, έτσι ώστε οι Manchus να μπορούν να έχουν τον οικονομικό έλεγχο του λαού Hon. Η εκπαίδευση του Kung Fu ήταν επίσης απαγορευμένη για τους Hons, ωστόσο η κυβέρνηση Manchu υιοθετούσε τον τρόπο ζωής των Hon. Σεβάστηκε τον ναό Shil Lim ως ένα ιερό βουδιστικό μέρος.

Όταν τα όπλα ήταν απαγορευμένα από τους Manchus, οι Hons άρχισαν την εκπαίδευση ενός επαναστατικού στρατού στη μυστική τέχνη του Kung Fu. Ο ναός Shil Lim έγινε το μυστικό καταφύγιο για την εκπαίδευση σε ένα κλασικό στιλ που όμως χρειαζόταν 15 με 20 χρόνια για να το τελειοποιήσει ο εκπαιδευόμενος.

Για να αναπτυχθεί μια νέα μορφή, που θα είχε μικρότερο χρόνο εκπαίδευσης, πέντε grandmasters της Κίνας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα καθεμιάς από τις διάφορες μορφές του Kung Fu. Με την επιλογή των πλέον αποτελεσματικών τεχνικών από κάθε στυλ, αναπτύξαν προγράμματα προπόνησης που θα εκπαίδευαν έναν αποτελεσματικό μαχητή πολεμικών τεχνών σε 5 έως 7 χρόνια, το ένα τρίτο του αρχικού χρόνου. Ωστόσο, πριν η νέα αυτή μορφή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη, ο ναός Shil Lim λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Manchus.

Η Ng Mui, μια καλόγρια, ήταν η μόνη που επέζησε από τους αρχικούς πέντε grandmasters. Πέρασε τις γνώσεις της πάνω σε ένα νεαρό ορφανό κορίτσι, το οποίο ονόμασε Wing Chun. Το όνομά της σήμαινε “ελπίδα για το μέλλον”. Με τη σειρά της η Wing Chun μετέφερε τις γνώσεις της στον άντρα της. Με τα χρόνια το στυλ έγινε γνωστό ως Wing Chun. Οι τεχνικές και οι διδασκαλίες του μεταβιβάστηκαν σε μερικούς, πάντα προσεκτικά επιλεγμένους μαθητές.

Το 1950 ο Yip Man άρχισε να διδάσκει Wing Chun στο Χονγκ Κονγκ. Ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο νέος Grandmaster, William Cheung, επικεφαλής του Παγκόσμιου Wing Chun Kung Fu Association